Vegetarisk matlagning – en guide

​Vegetarisk matlagning är inte svårt, det tar bara lite tid och planering. För att få en balanserad vegansk måltid, behöver du inkludera livsmedel från olika food grupper. En enkel måltid kan innehålla grönsaker, proteiner och kolhydrater. Här är några tips pör hur du lagar vegetarisk mat:

Börja med de grönsaker som tar längst tid att tillaga. Skala och skär grönsakerna i tärningar eller strimlor och bryn dem sedan i en stekpanna med olja eller smör. Lägg till de kolhydratrikare ingredienserna nästa. Till exempel potatis, pasta eller ris. Tillsätt vatten eller buljong så det täcker allt och sjud på medelvärme tills det blir klart. Njut av din vegetariska middag!

Vad är vegetarisk matlagning?

Vegetarisk matlagning innebär att man lagar mat som inte innehåller kött eller fisk. Istället använder man grönsaker, bönor, linser och andra vegetabilier i sina recept. Vegetarisk matlagning är en bra alternativet för den som vill äta hälsosamt och minska sitt köttintag. Det finns massor av olika vegetariska recept att prova, allt från enkla soppor och sallader till mer avancerade rätter med flera olika ingredienser. Oavsett om du är vegetarian eller bara vill testa något nytt, kan vegetarisk matlagning vara ett roligt och utmanande hobby!

Varför ska man lagra vegetariskt?

Vegetarisk mat är en av de mest hälsosamma och naturliga matvarorna som finns. Det är en källa till fiber, vitaminer och mineraler, och det innehåller inget kolesterol eller transfetter. Vegetarisk mat är lättare att digesta och kan motverka vissa sjukdomar. Dessutom är vegetarisk mat ofta billigare än kött.

Hur gör man en vegetarisk måltid?

Det finns flera olika sätt att göra en vegetarisk måltid. Man kan till exempel ta några grönsaker och steka dem i olja, eller koka dem i lite vatten. Man kan även ta sojabönor, quornfiléer eller andra vegetariska proteinkällor. Grönsakerna och proteinkällan kan serveras med ris eller pasta. En vegetarisk måltid behöver inte vara trist eller smaklös, det finns massor av recept att experimentera med för att hitta den perfekta maträtten för just dig!

Vegetariska recept för både vardag och fest!

Isåfall finns det gott om vegetariska recept för både vardag och fest. I enkla maträtter som pasta med tomatsås eller gratinerad potatis kan du byta ut köttet mot grönsaker, soja eller bönor. En vegetarisk chili con carne är lika smakrik som den med kött och passar perfekt på en buffé. Vegetariska lasagne, cannelloni och gratänger är andra goda alternativ till klassiska rätter som innehåller kött. För en lyxigare middag kan du prova att servera en primaverapaj med fetacreme eller en aubergineparmigiana. Dessa vegetariska recept är bara några av många möjligheter – det finns hur mycket som helst att välja mellan!

Enkla tips för hur du kan bli en bättre vegetarisk kock!

Vegetarisk kost håller på att bli en allt vanligare maträtt och det är inte så svårt att förstå varför. Vegetarisk mat innehåller ofta färre kalorier, mer fiber och mindre mättat fett än köttmat. Dessutom är det bra för miljön! Om du vill börja laga vegetarisk mat men är osäker på hur man gör, har vi några tips till dig.

1. Börja med de rätter du redan gillar. Det finns oftast en vegetarisk variant av de flesta recept. Kycklingsoppa kan till exempel ersättas med grönsakssoppa eller pasta carbonara kan bytas ut mot en vegansk version med tofu eller tempeh istället för bacon och kyckling.

2. Köp en vegetarisk cookbook eller titta online efter inspiration och recept idéer. Det finns massor av fantastiska vegetarian cookbooks ute nu som kan hjälpa dig att laga nya och spännande rätter från hela världen.

3. Investera i några grundläggande ingredienser som du vet du använder mycket i din vegetarian cooking such as soya mince, tofu, tempeh, olika sorters “veggie”burgaremix etcetera . Dessa ingredienser är extremt användbara noggrannhet sig till ditt dagliga intag av proteiner samtidigt som man minskar ditt intag av animalska produkter..
Om du planerat din middag innan hand ser det ofta mindre skrattade ut att steka hamburgaremix istllet för hamburgareklippningar den dagen, trust us!