Twitter – kort och koncist

Twitter är ett socialt nätverk som går ut på att användare skriver korta meddelanden, kallade tweets. Dessa tweets kan vara allt från enkla tankar och åsikter till länkar till andra hemsidor eller bilder. Twitter har blivit mycket populärt de senaste åren och det är inte sällan man ser folk sitta med sin mobiltelefon ochscrolla igenom sin Twitter-feed. Det finns massor av olika anledningar till varför människor gillar Twitter, men den främsta anledningen är förmodligen att det är ett mycket enkelt och snabbt sätt att ta reda på vad som händer i världen just nu.

Twitter – kortfattat och koncist

Twitter är en social medieplattform som lanserades 2006. Det unika med Twitter är att det begränsar användarnas inlägg till 140 tecken, vilket gör det snabbt och enkelt att få fram ett budskap. Kortfattat och koncist – precis som twittertaggen säger. I början var plattformen bara populär bland teknikintresserade, men sedan 2009 har den vunnit stora anhängare i alla möjliga olika grupper. Celebrities, politiker, journalister och vanliga människor – alla använder twitter för att dela med sig av nyheter, tankar och idéer. Oftast skriver man korta meddelanden (”tweets”), men man kan också ladda upp bilder eller videos. Sedan 2016 går det dessutom att ”live-streama”, dvs streama video live på twitter.

Twitter: Kort och gott

Twitter är kort och gott en social media-tjänst som låter användare skicka korta meddelanden, kallade tweets. Man kan följa andra twitteranvändare, och tweets visas i realtid på ens egen tidslinje. Twitter har blivit mycket populärt sedan starten 2006, och idag finns det flera olika sätt man kan använda tjänsten på, både via webben och mobiltelefoner.

Twitter i korthet

Twitter är en onlinetjänst för microblogging och social networking. Med Twitter kan användare skicka och läsa andras korta meddelanden, som kallas ”tweets”. Tweets är begränsade till 140 tecken. Twitter finns på olika språk och har idag miljontals användare världen över.

Fakta om Twitter

Twitter är en social nätverkstjänst som lanserades den 21 mars 2006. Den går ut på att användare skapar korta meddelanden, kallade ”tweets”, som innehåller 140 tecken eller mindre. Meddelandena kan sedan följas av andra användare och svaras på i form av egna tweets. I februari 2016 hade Twitter cirka 310 miljoner aktiva användare per månad, varav ungefär 80 % loggade in via mobil enhet.

Det finns olika teorier om hur Twitter blev till. En av de mest populära sägs vara att Jack Dorsey, en av grundarna, hade tappat sin mobiltelefon och ville ha ett program som gjorde det möjligt för honom att skicka sms från datorn istället. Namnet ”Twitter” ska dock inte ha något med sms-meddelanden att göra – det är snarare inspirerat av ett annat program Dorsey använde sig av vid den tiden: Audoblogging (automatisk bloggning). Det han ville uppnå med Twitter var precis det: Att fylla i dagens händelser automatiskt, ungefär som radion rapporterar nyheter under dagen.

I januari 2007 lanserades en funktion som gjorde det möjligt för användare att ladda upp bilder till sina tweets – något som verkligen tog fart under 2009 då flera tusen bilder laddades upp dagligen. Andra funktioner har sedan lagts till, bland annat geolocation (möjligheten att tagga tweets med en plats), retweeting (möjligheten att snabbt dela andras inlägg) och hashtags (etiketter/taggar som man kan söka på).

Hur fungerar Twitter?

Twitter är en social nätverkstjänst som lanserades den 21 mars 2006 av företaget Obvious Corporation. Tjänsten går ut på att användare skapar konton och sedan följer andra användares konton, i detta fall personer eller organisationer man är intresserad av. Varje tweet (meddelande) som publiceras från de konton man följer visas då i sin egen tidslinje. Dessa tweets kan sedan gillas eller kommenteras av ens egna följare. En viktig aspekt med Twitter är hashtaggar, vilket är ett sätt att samla olika tweets om samma tema under en gemensam rubrik/hashtag (#). På detta vis blir det enklare för användare att hitta information och diskutera olika teman med varandra.