Så lagar du en klassisk köttfärslimpa

Klassisk köttfärslimpa är en riktig smakstjärna och något som alla borde ha i sin repertoar. Den här limpan är perfekt för att servera till stora sällskap, eftersom den är enkel att laga och alltid uppskattas av gästerna. Förberedelserna tar dock lite tid, så planera i god tid om du ska servera den på ett stort event.

Börja med att koka grönsakerna. Hacka löken grovt och fräs den i en stor kastrull tillsammans med morötterna. Låt det puttra på svag värme under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter. Under tiden kan du finhacka persiljan och pressa vitlöken.

Nästa steg är att yxa köttet fint (eller be din slaktare göra det). Blanda sedan kryddorna, saltet och pepparn i en skål innan du blandar ner dem i köttet med hjälp av dina händer. Se till att blanda ordentligt så att allt jämnt fördelas genom köttet.

Formarna limpan genom att tryck ut degen på plastfolie eller bakplåtspapper cirka 2 cm tjocklek (ju jämnare desto snyggare!). Stans ut dom med glas eller formar cirka 3-4 cm diameter (det behøver inte varma helt exakta). Var noga med att tryckta kantern vid formningen så de inte lossnar nedanför potatisgratængen senare!
Linda in degen runtomkring en pinne geléhallonstorlek, snurra upp filmen eller folien runtom och lyft sedan av filmen/folien forsikitig samman med pinnet vilket snabbare ger runda former istf flata! Ingen far a ta perfa former – det hander barre om smaken 😉 Gör likadant tills hel al deg anvandes oppoch fortsatt till potatisgrateng!

Köttfärslimpa – en klassisk rätt

Köttfärslimpa är en klassisk, enkel och smakrik rätt. Den består av färsk köttfärs (oftast nötfärs) som steks i pannan tills den är genomstekt och sedan bakas i ugnen med grädde, mjölk eller buljong tillsammans med potatis, morötter och lök. Köttfärslimpa blir extra saftig om du viker in bacon eller skinka i farsen innan du steker den. Servera gärna köttfärslimpan med grön sallad, lingonsylt eller brunsås.

Ingredienser för köttfärslimpa

Köttfärslimpa är en klassisk maträtt som ofta serveras med potatis, grönsaker och gravad lax eller rökt skinka. Receptet på köttfärslimpa är enkelt och du behöver bara fyra ingredienser: köttfärs, mjöl, ägg och smör. Kombinera alla ingredienserna i en bunke och knåda dem väl samman till en jämn massa. Forma sedan massan till två limpor och stek dem i smör på medelvärme i ca 10 minuter. Servera Sedan köttfarslimporna med dina favoritmatcher.

Gör så här: bered köttfärsen till limpa

Bered köttfärsen till limpa på det sättet du brukar göra. Koka potatis och skala den sedan. Hacka löken fint. Stek köttfärs, lök och potatis tillsammans i en stekpanna med olja eller margarin. Tillsätt salt och peppar efter smak. Servera med gräddfil, riven ost eller brunsås. Du kan även servera din limpa med lingon eller grönpepparsås om du vill ha det extra godt!

En god variation på köttfärslimpan – med grönsaker och frukt

Köttfärs är en klassisk gryta som passar bra till både vardag och fest. En god variation på köttfärslimpan är att tillsätta grönsaker och frukt. Detta ger grytan en härlig smak och färg.

För att få den bästa smaken på köttfärsgrytan, så rekommenderar vi att du använder nygrillad eller stekt köttfärs. Börja med att frityra lite lök i olja i en stekpanna, tills dess att de blir mjuka och gyllene brown. Tillsätt sedan köttfärsen och stek den tillsammans med löken. När köttet har fått fin färg, så tillsätter du grönsakerna (exempelvis morot, palsternacka, zucchini) samt frukten (exempelvis äpple eller banan). Låt alltsammans puttra ihop under lock på svag v heat i ca 20-30 minuter. Krydda sedan grytan med salt & peppar efter smak!

Servera köttfärslimpa med potatis, grönsaker och rårörda lingon

Servera köttfärslimpa med potatis, grönsaker och rårörda lingon. Köttfärslimpan är en saftig och mör köttbit som passar utmärkt till matlagning. Potatisarna är fylliga och tjocka, perfekta för att skapa ett stadigt underlag för köttet. Grönsakerna ger en frisk och vibrant ton till tallriken. Rårörda lingon är en svensk klassiker som inte får missas på denna typ av mat!