Lasagne är en italiensk klassiker som består av flera lager av pasta med köttfärs, sås och ost. Lasagne börjar vanligtvis med ett lag pasta, sedan följer ett lag köttfärsblandning och så vidare tills alla ingredienser i lasagnen är använda upp. Lasagne serveras ofta med grönsaker och sallad på sidan.
Lasagne – en italiensk klassiker
Lasagne är en italiensk klassiker som består av flera skikt av pasta, fyllning och sås. Lasagne har ursprungligen sin hemvist i norra Italien och finns idag i många olika varianter. Den traditionella receptet innehåller bland annat Hackad lax eller torsk, vitlökssås, bechamelsås samt gräddfil. Man serverar vanligtvis lasagnen med en sallad på sidan.
Enkel lasagne med köttfärssås
Lagom klart för en hungrig middagsgäst. Enkel lasagne med köttfärssås. Förberedelse: 20 minuter Tillagning: 40 minuter Total tid: 1 timme Portioner: 4-6 Ingredienser Köttfärsås 2 msk olivolja 1 gul lök, finhackad 500 g nötfärs 1 tsk salt 1 tsk svartpeppar 3 dl vatten eller buljong 2 msk tomatpuré Lasagneplattor 250 g fetaostmix (eller ricotta) Lasagneplattor du behöver för 8 lager i formen Krossade tomater Receptet gör cirka 12 dl köttfärssås. Olivolja – Du kan byta ut oljan mot smör om du vill det. Lager – Formen jag använt är 30 x 23 cm och har varit perfekt för mig, men alla former funkar såklart bra! Fetafix – Du behöver inte bland fetaostmix med gräddfil, det räcker att blanda den med en sked gräddfil.
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Frityrkoka lasagneplattorna i oljan ca 2 minuter per sida, de ska bara frasiga upp sig lite grann och inte få någon stekyta alls! Ligger plattorna ovanpå varandra i stekpannan blir det mer jobbigt att lyfta runt dem utan att de går sönder, så se till att frityrkoka dem i flera omgångar istället eller ha tillräckligt med olja/smör i pannan så de inte halkar runt på bottnen av stekpannan under frityrkokingen! Ta sedan upp plattorna på hushållspapper/bakpapper som du ligger prydligt bredvid din form innan du börjar bygga lasagnen.
3
Vegansk lasagne utan bechamelsås
Vegansk lasagne är en maträtt som inte innehåller några animaliska produkter. Lasagnen består av flera lager med pasta, fyllning och sås. För att göra vegansk lasagne utan bechamelsås behöver du bara använda en vegetabilisk sås i stället för den vanliga köttfonden eller gräddsåsen. Du kan också byta ut osten i receptet mot en vegansk osters substans eller ett liknande vegan mejeriprodukt.
Lasagne alla bolognese – originalet!
Den klassiska lasagnen är en italiensk rätt som ursprungligen kommer från Bologna. Lasagnen alla bolognese är en lagermat med pastaplattor, köttfärsbolognese och bechamelsås. Köttfärsbolognese är en klassisk italiensk färskragu på nötfärs, tomater, grönsaker och vin. Bechamelsåsen är en vit sås av mjölk, smör och vetemjöl. Lasagnedelarna ligger i olika lager i en ugnsfast form och gratineras sedan med ost på toppen.
Lasagne alla bolognese innehåller alltså tre huvudingredienser: pastaplattor, köttfärsbolognese och bechamelsås. För att tillaga lasagnen börjar man med att steka köttfärsen tills den blivit brun. Sedan blandar man i de finhackade grönsakerna och skivan tomater (eller använder tomatsaft). När detta har stekt i ca 10 minuter tillsätter man vinet, låter det reducera innan du häller i passata/tomatsaft eller hela tomaterna om du anvender dessa istället för skivor/saft. Låt det puttra på svag v heat under lock ca 45 min-1h utan att det tar slut på vatten (du vill ha ungef ca 3dl vatten kvar nrkr 1h). Smaka av med salt pepper oregano basilika efter behov (och ev eget val av extra kryddning).
Bechamelsas: Smelta margarinet i en gryta , vispa ner mjolk+mjolken gradvis samtidigt som du vispar . Tillsall slutligem vetemjl + salt efter smak . Ror jmn helatiden! Lagg sen plattorna(ca 9st )i bottem pa en eldfast form el liknande . HAlva satsen meat sauce , halva bechamelfranagan sammt revell mozzarellaost over platorna.. Sen resterande platror over this igen .. Altsaa total 5lag ! Slutligenfranagana + ost pa topp ! In I UGNSEN 200 GRADER CA 45min -1H
Klassisk italiensk lasagne med ricottafyllning
Klassisk italiensk lasagne med ricottafyllning är en fantastisk rätt som passar perfekt för både vardag och fest. Lasagnen är fylld med en krämig ricottaost- och tomatsås, vilket ger den en god smak och konsistens. Denna lasagne är inte bara helt underbart god, den är dessutom mycket enkel att laga. Så om du letar efter ett recept på lasagne som verkligen imponerar, så har du hittat det!