Laga mat på budget – 5 tips

Det är inte alltid lätt att hålla koll på budgeten när man ska laga mat. Men det finns vissa saker som man kan göra för att försöka spara pengar. Här är 5 tips:

1. Planera dina måltider i förväg och gör en inköpslista innan du handlar. På så vis vet du exakt vad du behöver, och slipper köpa onyttigheter eller dubbelhushållning av ingredienser.

2. Fokusera på billigare råvaror när du lagar mat. Köp t ex fläskkarré istället för entrecote, eller använd potatis, morötter och lök i stället för dyrare grönsaker som broccoli eller sparris.

3. Prova att laga vegetariska middagar några gånger per vecka – det är både billigare och hälsosammare! En enkel gratinerad pasta med tomatsaus och ost är både mumsig och prisvärd.

4. Använd rester från tidigare middagar till luncher eller andra enklare middagar under veckan – det spar b both time and money! For example, leftover cooked rice can be used for fried rice or a simple rice soup.”5 Tips for Cooking on a Budget” 5 tips for at spare penge, næste gang du skal have mad ude:

1) Forsøg at finde et sted der tilbyder rabat papper – her kan du finde information om restauranter der har forskellige tilbud igennem ugen 2) Spis frokost i stedet for aftensmad – ofte er der meget store portioner til frokost, men de samme retter koster mindre penge 3) Find et sted der laver ”all you can eat”-tilbud 4) Selvom det kan virke overflødigt, så tag doggybag med hjem – pengene er jo allerede blevet betalt, og sulten er stadig der 5) Husk at undersøge forskellige muligheder for transport til restauranten – offentlig transport kan ofte være billigere end at tage taxi

Planera dina måltider i förväg för att undvika onödiga inköp.

Det är alltid en bra idé att planera dina måltider i förväg. På så sätt kan du undvika onödiga inköp och spara pengar. När du planerar dina måltider, tänk på hur mycket tid du har tillgänglig för att laga mat. Om du inte har mycket tid, kan det vara bäst att köpa färdiga rätter eller matlådor. Detta gör det dock lättare att hamna i en monotont matrutin, så prova att variera dina måltider och använd nya ingredienser så ofta som möjligt.

Handla på rea och köp matvaror enligt säsong.

Köpa mat på rea och enligt säsong är ett bra sätt att spara pengar. Handla t ex frukt och grönt som är i säsong, det är billigare då. Dessutom får man oftast bättre kvalitet på produkterna. Du kan också köpa frystorkade livsmedel när de finns på rea, de har lika mycket näring som färska råvaror men är betydligt billigare. Köp gärna stora mängder av matvaror när de finns på rea, det gör det billigare per kilo eller liter. Att planera veckans middagar utifrån vad som finns på rea är dessutom ett smart sätt att spara pengar – du behöver inte handla extra mycket bara för att ha rabatterat pris!

Köp hela färska kycklingar eller stekbiffar istället för dyrare alternativ som kycklingfiléer och biff med ben.

Köp hela färska kycklingar eller stekbiffar istället för dyrare alternativ som kycklingfiléer och biff med ben. Kyckling och nötkött är mycket nyttigare om du köper det i dess helhet, snarare än att köpa de delarna av djuren som redan har blivit skurna och styckade. Detta gäller särskilt för kyckling, eftersom filéerna ofta innehåller kemikalier och andra tillsatser som inte finns i hela kycklingen. Hela stekbiffar är en annan bra val, eftersom de ofta är billigare per pund än biff med ben.

Lagra matresterna och använd dem till nya recept istället för att slänga dem.

Matresterna är alltid en besvikelse. Du har planerat och lagat ett måltid, men det finns alltid lite kvar i botten av skålen. Det är dags att slänga de resterande matrester i soporna och göra något annat? Nej! Sluta slänga dina matrester – spara dem istället. Matresterna kan du använda till nya recept. Här är 5 tips på hur du kan göra:

1) Laga om din pasta med olika såser och grönsaker. Tillbehören till pasta kan variera, så ta fram det du har hemma i kylskåpet och se vad som passar ihop.
2) Gör en fransk toast med ost och skinka från middagen igår kväll eller använd resterande potatis till pajdegen.
3) Grilla hamburgare patties av resterande biffarna eller kycklingfiléerna från middagen. Servera dem med nygrillade grönsaker för en helt ny smakupplevelse!
4) Haft tacos igenom veckan? Använd de leftover tacokryddningen, tortillabrödene, kycklingen eller biffarna i en fajita-sallad istället! Fortsätt sedan att blanda allt tillsammans med grönsaker för extra crunchiness (och nutrition). Detta är perfekta luncher on-the-go!
5) Gör en smoothie bowl av frukterna som blivit lite trista i fruktskålen – mixa dom med yoghurt för en snabb frukost eller mellis

Laga enkla maträtter utan för mycket ingredienser för att spara pengar samtidigt som du ändå kan njuta av en god middag tillsammans med familjen eller vännerna

Det finns något speciellt med enkel matlagning. Med få ingredienser och enkla steg kan man skapa något smakfullt, unikt och ofta mer hälsosamt än kräftigare rätter. Dessutom är det ett prisvärt sätt att laga mat på, vilket gör det till ett perfekt val för vardagsmiddagar tillsammans med familjen eller vännerna. Njut av en god middag utan stressen av att behöva ha alla ingredienserna och stegen i styr!