Köttbullar – recept på en klassiker

Köttbullar är en klassisk rätt som passar utmärkt till både vardag och fest. Det finns olika recept på hur man gör dem, men det grundläggande är att man använder farsk köttfärs, grädde och brödsmulor. Köttbullarna kan serveras med potatis, grönkål eller lingon.

För att göra köttbullar du behöver:
1 kilo nygrillad eller farsk hamburgarefärs
2 ägg
3 dl mjölk
6 dl strimlad ungsstekt bacon eller flingor stekt bacon (ca 12 stycken)
4-5 matvete matskedar salt 2 teskedar svartpeppar 1 gul lök 3 vitlöksklyftor smör till stekning blandfond sojasås ev chilisås (grovhackad chili + vitvin vinegar) . Gör så här: Blanda alla ingredienser utom fonden i en skål. Arbeta degen jag en bunke tills den sammanhålls ordentligt. Forma till ca 24 stora bollar el 48 mindre. Stek i matolja/smör på medelhög värme under lock tills de blivit gyllene brown. Laga sedan en fond av 2 delar buljongtépulver 3 delar varmt vatten och 1 del sojasås samt eventuell chilisås). Hetta upp fonden och linda in de stekta kottbullarna i den och locket pá under ca 10 minuters tid svalna sedan av under lock innan du servera med potatis/puré, grön beans el broccoli grovt hackade mandlar geant rostade slivered amandler vill du ha dipps sas har vi aioli, bearnaisesas, sweet sour chutney & cranberryssylt , cocktailssylt , pepparkakskrumbels

Köttbullar – recept på en klassiker

Köttbullar är en av Sveriges nationalrätter och något som alla kan laga. Receptet på köttbullar är simpelt och det finns många olika varianter att välja mellan. Köttbullarna innehåller nötfärs, potatis, grädde, mjölk och smör i grunden. Sedan kan man tillsätta lite olika kryddor efter eget tycke. De flesta gör dem med salt och peppar, men det går även bra att tillsätta lite vitlök eller persilja för extra smak. När du har blandat ihop alla ingredienserna så formar du sedan små bollar av degen och steker dem sedan i stekpannan. Servera köttbullarna med potatismos, lingonmarmelad och grönpepparsås till!

Hur gör man köttbullar?

För att göra köttbullar behöver man ha färdigfryst köttfärs, ägg, mjölk, ströbröd och salt. Börja med att värma upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt lite olja i pannan så att köttbullarna inte fastnar när du steker dem. Blanda sedan ihop alla ingredienserna till köttbollsmassan och forma den till bollar ungefär lika stora som en valnøt. Lägg köttbullarna i pannan och stek dem tills de är helt genomstekta. Servera sedan med potatismos, grönpepparsovsås eller annan sås samt lingon eller russinssylt.

Klassiska köttbullar – en riktigt god rätt!

Klassiska köttbullar är en av Sveriges mest kända och omtyckta rätter. Köttbullarna äts både som en huvudrätt eller som en del av buffén på festliga tillställningar. Runt 1900-talets mitt hade den svenska maten redan fått mycket internationell uppmärksamhet och köttbullarna var inte undantagna. De flesta svenskar har nog sin egen favoritrecept på hur man gör dem, men det finns några grundläggande ingredienser som alla recept innehåller: grisdjupfryst, potatis, gräddfil, salt och peppar. Köttbullarna serveras ofta med lingonsylt och potatismos – detta är den klassiska varianten. Andra populära tillbehör är brunsås, grönpepparsås eller jordgubbskräm.

Mumsiga köttbullar med gräddsås – detta recept är en hit!

Mumsiga köttbullar med gräddsås – detta recept är en hit! Köttbullarna är fyllda med smak och gräddsåsen gör dem bara ännu godare. Detta receptet är enkelt att göra och du kan variera köttbullarna efter dina egna preferenser. Köttbullarna passar utmärkt till middag eller som en del av en buffé.

Enkla och goda köttbullar – perfekt till maten!

Köttbullar är en av de mest klassiska och älskade maträtterna i Sverige. Med sina enkla och goda ingredienser passar köttbullarna perfekt till både vardagsmaten och festmiddagen. Köttbullarnas popularity har ökat under de senaste decennierna, inte minst tack vare att det finns flera olika varianter att välja mellan – bland annat veganska alternativ för den som vill undvika kött.