Fiskgryta – ett enkelt recept

Fiskgryta är en klassisk rätt som passar utmärkt för både vardag och fest. Grytan kan varieras i det oändliga, men här är ett grundrecept på en enkel och smakrik gryta.

Börja med att steka löken i oljan tills den blivit mjuk. Tillsätt sedan fisken och stek den snabbt så att den inte blir torr. Toppa med vitlök, gräddfil, persilja och tomater. Låt alltid grytan koka upp ordentligt innan du serverar den – då får du absolut bäst smak!

Enkel fiskgryta med torsk och potatis

Fiskgrytan är en klassisk rätt som ofta serveras med torsk och potatis. Torsken är en mager, mild fisksort som passar utmärkt till grytor. Potatisen är en klassisk ingrediens i denna typ av grytor, och ger såväl styrka som sockersötma till smaken. För att få den bästa smaken på din fiskgryta, använd frisk torsk och potatis.

Fiskgryta med lax och spenat

Fiskgryta med lax och spenat är en klassisk rätt som passar perfekt för en helgmiddag. Grytan innehåller laxfiléer, grönsaker och en cremesås på gräddfil. Detta recept är både glutenfritt och lactosfritt.

Fiskgryta med räkor och grönsaker

Fiskgryta med räkor och grönsaker är en traditionell gryta som passar utmärkt att servera till helgdagar eller andra stora middagar. Grytan innehåller fisk, skaldjur, grönsaker och kokt potatis i en sås av tomater, vin och buljong. Detta recept är en variant av den klassiska fiskgrytan som oftast serveras med torsk eller annan vit fisk. Förutom torsk kan man använda sig av andra populära handledarfiskar såsom sej, abborre eller pollock. Räkorna ger grytan en fin smak och de olika grönsakerna bidrar till både smak och nyttighet. Potatisen har ofta en tendens att suga upp mycket av såsen vilket resulterar i att grytan blir lite torrare än vanligtvis. Därför rekommenderas det att tillsätta lite extra vatten under kokningen om man vill ha mer sås på sin tallrik.

Fiskgryta med sej och purjolökssås

Recept på en klassisk fiskgryta med sej och purjolökssås. Först steks löken i smör tills den är mjuk. Sedan tillsätts de finhackade purjolöken, potatisarna och gräddfilen. Krydda grytan med salt och peppar efter smak och låt allt puttra ihop på svag värme under lock tills potatisarna är mjuka. Tillslut rörs det ner fisken, som bör vara uppdelad i portioner, och grönpepparn. Låt grytan stå kvar på plattan några minuter innan servering så att fisken hinner bli genomkokt. Servera grytan med pressad citron till – det ger en frisk syra till maten!

Vegansk fiskgryta

Vegansk fiskgryta är en rätt som inte innehåller någon form av fisk eller skaldjur. Grytan baseras istället på vegetabilier och olika former av proteinrika jästa produkter, såsom tofu eller tempeh, och tar därför inte bara bort fisken från grytan utan ersätter den med andra smakrika ingredienser. Trots att det kanske låter märkligt att ha en vegansk fiskgryta så är det en mycket god rätt som är full av smak och nyttigheter. Dessutom kan den vara ett bra alternativ för vegetarianer eller veganer som vill ha en balanserad måltid med proteiner, vitaminer och mineraler.