Enkel matlagning – tips och recept

Kan det vara så enkelt att äta god och nyttig mat? Ja, det kan det faktiskt. Med lite planering och efterföljande genomförande kan man lyckas med hur enkel matlagning som helst. Här kommer några tips på hur du gör:

Börja med att titta på vad du har i ditt skafferi och kylskåp. Ta sedan fram de råvaror som behövs för den middag eller de maträtter du vill tillaga. Planera även in tid för eventuell inköp av ytterligare råvaror. När allt är klart, börja med den enklaste matlagningen – stekning av grönsaker eller proteinsorter som kycklingfile eller laxfilé i olja på en stekpanna. Krydda gärna med salt, peppar och oregano. Lax- och kycklingfiléer är relativt snabbmat, så ha dem i ugnen i cirka 15 minuter (200 grader). Koka potatisarna under tiden filéerna steks – antingen hela potatisar (cirka 30 minuter) eller skivade potatisar (10-15 minuter).

Nudlar passar bra till denna typ av middag men du kan servera pasta, quinoa eller bulgur wheat om du vill ha något annat. Koka nudlarna/pastan/quinoan/bulgur wheaten enligt anvisningarna på förpackningen minus 1-2 minuter; al dente är perfekt! Blanda sedan allting från stekpannan och nudlarna/pastan/quinoan/bulgur wheaten tillsammans i en stor skål – krydda med lite extra oregano om du vill! Enkelhetens recept slutar här men ibland kan det vara gott att toppa din middag med ost, tomater eller andra grönsaker från skafferiet.”

Hitta enkla recept online som passar dina smaklökar.

När man är sugen på något gott men inte riktigt vet vad man vill ha, kan det vara svårt att hitta en god maträtt. Då är det tur att det finns recept på nätet! På internet finns det mängder av olika recept från hela världen som du kan testa och prova. Oavsett om du föredrar en klassisk svensk husmanskost eller mer exotiska smaker, finns det garanterat något för dig. Det finns även receptsajter där användare delar med sig av sina egna favoritrecept, så du kan alltid hitta nya och spännande maträtter att testa.

Gör matlagningen till en social aktivitet – bjud in vänner och familj och laga mat tillsammans.

Matlagning och mat är något som förenar människor. En social aktivitet som bjuder in till gemenskap och glädje. Att laga mat tillsammans är en upplevelse, där man delar sina kunskaper och sin passion för mat med andra. Det är en mycket personlig och unik upplevelse att laga mat tillsammans med vänner eller familj. Man skapar inte bara goda minnen, utan även ett starkt band mellan människor.

Köp färdigfryst eller färdigmalda råvaror för att underlätta din matlagning.

Köp färdigfryst eller färdigmalda råvaror för att underlätta din matlagning. Detta gör det enklare och snabbare att laga maten, och du slipper också allt arbete med skalning, skivning och hackning. Du kan till exempel köpa frysta grönsaker, frukt, bär, kött , fisk , pasta , receptsamlingar etc.

Tvätta och skär grönsakerna i småbitar i förväg så att de är redo att användas när du ska laga maten.

Tvätta och skär grönsakerna i småbitar i förväg så att de är redo att användas när du ska laga maten. Detta gör det enklare och snabbare när du väl är redo att använda dem, eftersom du inte behöver ta hand om skivningen och tvätten under den stressiga matlagningen. Små grönsaksbitar är också perfekta för att laga mat på en hastighet, eftersom de kokar upp mycket snabbare jämfört med stora stycken.

Använd en slow cooker eller pressure cooker för att spara tid på matlagningen av stora middagar.”

En slow cooker eller pressure cooker är en bra investering om du vill spara tid på matlagningen. De gör det möjligt att laga stora middagar snabbare och enklare. Slow cookers används generellt för maträtter som kräver långsam stekning, såsom grytor och stews. Pressure cookers är idealiska för bön- och risrätter, kyckling- och grönsakssoppor samt potatis- och pasta rätter.