Bloggar för nybörjare: Så här kommer du igång med att blogga

Blogging är en fantastisk hobby som kan ge dig möjlighet att kommunicera med andra människor, dela dina intressen och få feedback på det du skriver. Om du aldrig har bloggat förut kan det vara svårt att veta hur man kommer igång. I den här artikeln får du tips på hur du startar din egen blogg på nytt från början.

Först av allt behöver du välja vilken plattform du vill använda dig av. Det finns flera olika alternativ att välja mellan och det är viktigt att välja den som passar bäst för just dina behov. Några populära val inkluderar WordPress, Blogger och Tumblr.

När du har valt en plattform är det dags att registrera ett domännamn (webbadress) till din blogg samt hitta ett webbhotell som passar ditt behov av utrymme och funktionalitet. Detta gör du vanligen genom en sökmotor eller via rekommendationer från bekanta.
Numera finns det ofta möjlighet att registrera domänen direkt via webbhotellet, vilket underlättar processen ytterligare.

Varför ska man blogga?

Bloggande är en hobby som passar alla. Oavsett hur mycket eller hur lite tid man har på sig, var man bor och vad man bloggar om så finns det någon form av bloggande som passar just dig. Dessutom är det gratis att starta en blogg så det finns ingen ursäkt för inte att prova!

Det finns många anledningar till varför man skulle vilja börja blogga, men här är några av de vanligaste:

Man vill dela med sig av sin passion: Om du brinner för något speciellt – kanske en hobby eller ett intresse – kan det vara roligt att starta en blogg om detta. Detta ger dig chansen att skriva om och visa upp ditt intresse för andra som kanske också gillar samma sak, och du kan även träffa likasinnade genom din blogg. Det är också ett bra ställe att samla tips, tricks och idéer.

Man vill ha mer utrymme för personlig expression: På social media-kanaler som Facebook och Instagram blir inläggen ofta kortare och mer ytliga i syfte att snabbt informera flera personer på samma gång. En blogg ger dig istället möjligheten att skriva längre texter (och inkludera fler bilder!) om precis vad du vill – utan begränsningar från någon annan. Här har du frihet att uttrycka dig på det sättet som passar just dig bäst!

Du vill inspirera andra: Kanske har du ett budskap eller en historia som du tror kan inspirera andra? Genom din blogg kan du dela med dig av dessa tankar och idéer i hopp om att motivera nya människor till positiv förhandling i livet. Man vet aldrig vem ens ord kommer att röra – så varför inte testa?

Hur startar man en blogg?

Det finns olika sätt att starta en blogg. En av de enklaste och mest populära metoderna är att använda ett bloggverktyg som WordPress. Det finns två olika typer av WordPress – WordPress.com och WordPress.org. På WordPress.com kan man skapa en gratis blogg med begränsade alternativ, medan på WordPress.org laddar man ner och installerar programvaran på sin egen webbserver, vilket ger full kontroll över designen och funktionerna på din blogg.

En annan populär plattform för bloggar är Blogger, som drivs av Google. Här registrerar du dig för ett gratis konto och väljer sedan bland ett antal olika teman för din bloggdesign. Du kan även ladda upp egna bilder och logotyper om du vill personifiera ditt innehåll ytterligare.

Nuförtiden finns det många andra tjänster online där man kan starta sin egen blogg, såsom Medium, Tumblr och SquareSpace . Allt du behöver göra är att registrera dig för ett kostnadsfritt konto hos den aktuella tjänsten, välja utseende på din blogg (oftast via drag-and-drop) och börja publicera inlägg!

Vilka plattformar finns det för blogging?

Det finns flera olika plattformar för blogging. Den mest kända och använda är WordPress. Det finns också Blogger, som är en bloggplattform från Google, och Tumblr, som är en microbloggingtjänst. Sedan finns det också många andra mindre plattformar eller tjänster som man kan använda för att starta en blogg.

Hur väljer man ett bra bloggnamn och tema?

En av de första och viktigaste sakerna du behöver göra när du startar en blogg är att välja ett bra bloggnamn. Det är inte alltid det lättaste, men det finns några saker man ska tänka på som kan underlätta processen.

Först och främst bör ditt bloggnamn vara kort och smidigt att minnas. Det får gärna vara lite unikt också, för att sticka ut från mängden. Andra saker man ska titta på är om det finns andra bloggar med liknande namn, eller om domänen redan är upptagen. Dessutom bör ditt bloggnamn spegla din personlighet eller temat på din blogg – annars blir det bara svårt att hitta rätt publik.

Numer finns det massvis med olika plattformar man kan starta sin egen blogg på, så man har gott om valmöjligheter. Nackdelen med detta är dock att det blir svårt att stick ut ur mängden, så se till att ta fram något unikt som verkligen representerar dig och ditt budskap!

Vad bör man tänka på när man börjar blogga?

När man börjar blogga är det viktigt att tänka på vilken plattform man vill använda. WordPress och Blogger är två av de mest populära alternativen, men det finns flera andra val. Det är också viktigt att fundera på hur mycket tid och energi man är beredd att lägga ner på sin blogg. Att skapa en innehållsrik och intressant blogg tar ofta mycket tid, så det är viktigt att tänka igenom om man har den tiden tillgänglig.

Det går givetvis bra att börja blogga utan en hel del planering, men det kan vara klokt att ha en uppfattning om hur man vill strukturera sin blogg innan man börjar. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till blogging, men det kan vara bra att hitta inspiration från andra bloggers hemsidor innan man startar. Pinnar ofta upp inlägg från andra bloggar som inspirerat mig på min egen sida för inspiration (senare i texten).